Rengøring af patientstole

Rengøring af patientstole skal være hurtigt og effektivt, men også skånsomt mod materialet. Det er netop emnet for dette blogindlæg. Først vil vi ganske kort fortælle om egenskaberne på det skind der anvendes til Tofistolen.
Tofistolen er polstret med et yderst slidstærkt og strækbart materiale kaldet Stamskind. Udover at looket på denne type skind er utroligt flot og meget lækkert at røre ved, har det en række egenskaber der er værd at nævne. Det er anti-bakteriologisk, blod, urin og sved-resistent samt vandtæt. Det er det pga en helt speciale overfladelakering.
Det er meget fleksibelt og transmitterer kropsvarme væk, hvilket giver en øget komfort for patienten. Skindet er gennemfarvet, hvilket vil sige at ridser der evt. måtte komme, ikke ses nær så tydeligt som på andre typer kunstskind. Skindet er nemt at rengøre, men hvordan bevarer man alle disse fantastiske egenskaber så længe som muligt? Nr. 1 er ikke at få ødelagt overfladen!


Vigtigt at vide
NB! De følgende anvisninger gælder for Stamskind som anvendes til Tofistolen. Det er dog vores erfaring, at disse anvisninger også kan anvendes på de fleste polstringer med syntetisk skind.

 1. Første og vigtigste ting at vide vedr. rengøring, er at der udelukkende må anvendes milde rengøringsmidler. De må under ingen omstændigheder indeholde opløsningsmidler, klor eller lignende, da disse ødelægger skindet!
 2. Man må ikke benytte mikrofiber-klude til aftørring, da disse slider på skindet.
 3. Hyppig aftørring med et mildt rengøringsmiddel er meget bedre end få aftørringer med kraftigere opløsning. Mild behandling forlænger skindets levetid.
 4. Brug så lidt sæbe som overhovedet muligt.
 5. Jo færre tilsætningsstoffer der er i rengøringsmidlet, jo bedre. Dette gælder også parfume og farve-stoffer.
 6. FØLGENDE METODE BØR KUN ANVENDES BEGRÆNSET OG UDELUKKENDE PÅ STAMSKIND!                                        I helt særlige tilfælde hvor skindet er blevet meget beskidt, kan man benytte følgende blandinger:
  1. Let smuds:                 MAX 5% sprit og håndvarmt vand, 25 grader. (Normal rengøring).
  2. Medium smuds:        MAX 10% sprit og håndvarmt vand, 25 grader. (bl.a. inkontinens).
  3. Voldsom smuds:        MAX 10% sprit og varmt vand, 50 grader. (Bl.a. blod etc.).
 7. Det er YDERST VIGTIGT at man efter ovennævnte, tørrer efter med rent vand og en tør klud! Der må ikke være rester af sprit på skindet!

Her finder du eksempler på milde metoder til hyppig aftørring af patientstole

 • Wet Wipes
 • Egen blanding og bomuldsklude (se forslag længere nede).

Opvaskemiddel er det absolut bedste at anvende til en sæbeblanding. Eksempler på mærker ses nedenfor.

 • Änglamark
 • Rema1000’s eget parfumefrie mærke
 • Neutral
 • EcoVer

Disse mærker har også universal rengøringsmidler, og disse kan til nøds anvendes ved megen snavs, men der skal man være yderst opmærksom på doseringen. Yderligere skal der tørres efter med rent vand og en tør klud for at undgå at rester sidder og ødelægger skindet. En for kraftig blanding vil være decideret skadelig!


Egen blanding og bomuldsklude
Som et alternativ til Wet Wipes, kunne man lave sin egen lignende version.
En passende beholder med låg fyldes med den mængde klude man vurdere at have brug for. HUSK! Ingen mikrofiberklude! Overhæld med kogende vand og tilsæt en passende mængde opvaskemiddel. Lad det køle imens du arbejder. (Kluden med sæbevand må ikke være for varm når den anvendes). Når Kluden har været brugt, kasseres den/smides til vask. Gem aldrig denne blanding til næste dag. Kasser den, vask kludene eller tag nogle nye i brug. Lav en ny sæbeblanding.


Tofistolen har ingen syninger og ingen skidtsamler omkring polstringerne. Dette sikrer en god hygiejne og meget nem rengøring.
Tofistolen har ingen syninger og ingen skidtsamler omkring polstringerne. Dette sikrer en god hygiejne og meget nem rengøring.

Afslutningsvis vil vi for god ordens skyld nævne, at ovennævnte er anbefalinger vedrører den bedste rengøring af polstringer. Denne er udarbejdet uden hensyn til eventuelle, for branchen, gældende regler vedrørende hygiejne.
Desuden skal man vide, at har man en polstring der er blevet misfarvet, så kan man ikke fjerne denne med kraftige midler. Ethvert forsøg vil resultere i forringelse af skindets overflade. Derfor anbefaler vi, at man vælger en farve, hvor man ikke ser afsmitning af mørke jeans.
Vi håber at denne blog havde brugbar information om rengøring af polstringer. Har du nogle spørgsmål, så skriv endelig til os, evt via vores Facebook, eller ring til os på 64893421.